Annika de Vries
"Wij helpen patiënten om de therapie in de praktijk
te brengen."
Annika de Vries begon als stagiaire HBO-V op de PAAZ in het Antonius Ziekenhuis en ging na een succesvolle stage in dienst bij MoleMann Mental Health die kort daarvoor de PAAZ overnam. Sinds drie jaar is Annika vast in dienst als verpleegkundige op de kliniek. In dit ervaringsverhaal deelt ze waarom ze hier op de PAAZ helemaal op haar plek zit.
Voordat ze een kop koffie gaat pakken, kijkt Annika eerst hoe haar patiënten erbij zitten. “We werken de hele dag door met observaties. Tijdens het ontbijt is dat een wat losser moment, maar ook dan ben je al aan het checken: hoe hangt de vlag erbij vandaag?” vertelt ze. Werken op de PAAZ in Sneek betekent voortdurend alert zijn op veranderingen in het welzijn van de patiënten. “Sommige mensen eten bijvoorbeeld minder, terwijl het juist belangrijk is dat ze op gewicht blijven. Dan werk je samen met de diëtist om hen daarin te ondersteunen.” Het werk is dynamisch en soms ook onvoorspelbaar. “Soms merk je dat iemand stiller is dan normaal en heb je het gevoel dat je even extra moet opletten. Maar het kan ook voorkomen dat iemand ineens letterlijk naast je op de grond valt.” In zulke situaties is snel en adequaat handelen cruciaal. “We zorgen ervoor dat de patiënt de juiste zorg krijgt en dat de omgeving gerustgesteld wordt.”
Begeleiding en ondersteuning
Maar werken als verpleegkundige in de ziekenhuispsychiatrie is veel meer dan alleen observeren. Naast verpleegtechnische handelingen, zoals het toedienen van medicatie of wondzorg, draait het vooral om begeleiding en ondersteuning. “We werken samen met de psychiaters, psychologen en verpleegkundig specialisten, maar ook met bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Wij helpen patiënten om de therapie in de praktijk te brengen.” De dynamiek tussen patiënten vraagt ook om maatwerk in de communicatie. “Bij de ene patiënt ben je heel direct: dit is wat we van je verwachten, en dit moet je doen. Bij een ander ben je juist zachter en geef je meer ruimte. Dat is wat het werk zo boeiend maakt, want je leert continu hoe je mensen het beste kunt benaderen. Met sensitiviteit maak je echt het verschil hier op de PAAZ.”
Een hecht team in een lerende omgeving
“Het mooie aan deze plek is ook dat we een hecht team hebben en veel van elkaar leren. Het voelt steeds meer als een team dat echt samenwerkt.” Er is volop ruimte voor ontwikkeling. “We krijgen steeds meer scholingsaanbod. Binnenkort starten we met ACT-training en we sluiten soms aan bij de therapie van de patiënten om beter te begrijpen wat zij leren.” De afdeling ziekenhuispsychiatrie in Sneek is een unieke werkplek binnen de GGZ. “We zijn een van de weinige afdelingen in Nederland die 24-uurszorg bieden in een ziekenhuisomgeving. Dat betekent dat we er altijd zijn voor de patiënten, ongeacht de dienst die je draait.”
Een werkplek vol uitdaging en afwisseling
Annika benadrukt dat geen dag hetzelfde is. “Soms heb je een crisissituatie, de andere keer begeleid je een patiënt bij een exposure-oefening. Dan weer sta je met iemand te badmintonnen om wat ontspanning te bieden.” Ze ziet zichzelf niet alleen als verpleegkundige, maar ook steeds meer als een sociotherapeut. “We doen zoveel meer dan alleen de medische kant; we begeleiden, ondersteunen en helpen patiënten in hun herstelproces.”
Voor Annika is het werk waardevol omdat het mensen in hun kracht zet, ondanks de tegenslagen die ze soms meemaken. “Het blijft mensenwerk. Hoe divers de ziektebeelden ook zijn, uiteindelijk zijn het gewoon mensen met hun eigen verhalen, uitdagingen en hoop op een betere toekomst.”