U bent hier

MoleMann Ziekenhuispsychiatrie - locatie Meander

Zwanger worden is voor veel vrouwen een lang gekoesterde wens. Het starten of uitbreiden van een gezin geeft een extra doel in het leven en maakt de toekomst rijker. Er zijn  helaas vrouwen die niet kunnen genieten van hun zwangerschap en het krijgen van hun kind: gevoelens van angst,  stress en somberheid kunnen een rol gaan spelen tijdens de zwangerschap of na de bevalling.  Deze gevoelens kunnen psychische problemen geven, denk aan een (postpartum) depressie.  Deze erge vervelende klachten kunnen een goede start na de bevalling in de weg staan en zijn niet helpend in het verkrijgen van  een  goede band tussen moeder en kind.

De POP poli is er om u te helpen een goede start te kunnen maken. 

De POP  poli is voor vrouwen met een kinderwens, voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die recent zijn bevallen die:

  • psychiatrische klachten hebben of hebben gehad.
  • medicijnen gebruiken tegen psychiatrische klachten.
  • zich in een complexe sociale situatie bevinden: bijvoorbeeld een lichte verstandelijke beperking of tienermoeder zijn.

Op de POP-poli werkt een team van professionals  nauw samen. Dit team bestaat uit gynaecologen, kinderartsen, psychiater, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, psycholoog, verloskundigen, medisch maatschappelijk werker en  een gespecialiseerd verpleegkundige.

U heeft altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of van de specialist.

Wat doet de POP?

Binnen de POP poli wordt, advies, behandeling en begeleiding aan u gegeven, uw partner en/of uw belangrijke naasten worden in de behandeling betrokken. De POP poli biedt begeleiding tot 6 maanden na de bevalling.

Behandelaanbod:

  • Een aanbod van psychologische begeleiding; zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR
  • Medicamenteuze behandeling.
  • Het maken van een geboorteplan/preventieplan  in samenwerking met uw verloskundige. In dit plan worden alle risico’s en beschermende factoren beschreven met daarbij behorende oplossingen en acties
  • Mogelijkheden voor begeleiding in de thuissituatie.
  • Ondersteunende, adviserende gesprekken samen met uw belangrijke naasten  zoals uw partner, ouders.

De poli werkt  samen met andere zorgverleners, zo kunt u snel  doorverwezen worden als dat nodig is.

Als u al in behandeling bent bij een andere psychiatrische zorginstelling/ zorgverlener dan nemen wij de lopende behandeling niet over. Wel kunnen wij worden toegevoegd aan uw lopende behandeling voor specifieke ondersteuning en advisering.

Onze behandelaren

Wachttijden

Kinderen/jongeren tot 18 jaar
geen aanbod
Volwassenen Basis GGZ
2 weken
Volwassenen Gespec. GGZ
2 weken