Iedereen heeft wel eens momenten van verdriet of somberheid, vaak na een vervelende gebeurtenis. Meestal gaat een sombere bui vanzelf weer over. Wanneer een sombere bui niet vanzelf over gaat en de somberheid er dagelijks, gedurende weken of maanden is, spreken we van een depressie. Mensen met een depressie hebben geen zin en energie meer om dingen te doen en kunnen geen plezier meer beleven aan leuke dingen. Vaak trekken ze zich terug en hebben ze moeite om deel te nemen aan sociale activiteiten. Depressie komt veel voor en is meer dan alleen een dipje. Bijna 20% van de Nederlanders heeft een of meerdere malen een depressieve periode meegemaakt. Een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Niet alle depressies zien er hetzelfde uit. De verschillen kunnen ontstaan door verschillen in leeftijd, maar ook in zwaarte van de depressie. De mate waarin iemand in zijn dagelijkse leven last heeft van depressieve klachten en de verschijnselen te merken zijn, bepaald de last die iemand kan hebben van een depressie.
We spreken van een depressie als mensen zich minimaal twee weken, gedurende het grootste gedeelte van de tijd, zich erg somber en verdrietig voelen. Of wanneer ze geen plezier meer kunnen beleven aan dingen. De klachten die iemand heeft van de depressie kunnen verschillen over de dag.
Klachten die passen bij een depressie zijn de volgende:
Vaak komt een depressie niet alleen voor, maar is er sprake van een combinatie met een andere psychische stoornis zoals angst of lichamelijke ziekten.
Zelf kan je proberen informatie te verzamelen over depressie en te zorgen dat je dagritme goed is. Bewegen helpt om een depressie te lijf te gaan. Ook kan je zoeken naar vormen van e-health om de depressieve klachten te verminderen. Het is goed om hulp te vragen wanneer je last hebt van een depressie en je hier zelf niet uit kan komen. Soms hebben mensen met een depressie hier zelf geen energie meer voor. Hun omgeving kan hen dan helpen om hulp te gaan zoeken. Je huisarts kan je vaak helpen om te zien of je last hebt van een depressie en waar in je omgeving je goede hulp kan krijgen.
Wanneer iemand een depressie heeft, dan heeft hij of zij vaak het gevoel er alleen voor te staan. Toch heb je een depressie vaak niet alleen, mensen in je omgeving merken vaak wel dat er iets aan de hand is en maken zich soms zorgen. Zij kunnen je dan ook helpen.
Bij de psychologische behandeling van een depressie wordt vaak stilgestaan bij biologische, sociale en psychische factoren van de depressie. De behandelaar zal samen met degene die met de klachten komt gaan kijken wat de belangrijkste oorzaak van de depressie is. Denk hierbij aan moeilijke of schokkende gebeurtenissen, lichamelijke oorzaken of persoonlijke eigenschappen die van invloed kunnen zijn op een depressie, zoals gebrek aan zelfvertrouwen of moeite met het omgaan met emoties. Wanneer er duidelijkheid is over de onderliggende oorzaak, kunnen deze behandeld worden door bijvoorbeeld het leren omgaan met emoties of het verwerken van moeilijke gebeurtenissen.
Onderzoek toont aan dat medicijnen een goed effect op depressies kunnen hebben. Deze medicatie hebben het grootste effect bij mensen met een ernstige depressieve klachten.